Snel reeksen met sprongen maken in Excel

Misschien wilt u in Excel geen reeks met opvolgende nummers. Denk bijvoorbeeld aan de even en oneven nummering bij adressen. Met Excel kunt u eenvoudig sprongen maken in de nummering.

23 mei 2019 | Door redactie

Door de eerste twee waarden te typen, zal Excel diezelfde afstand bewaren in de volgende cellen. U doet dit als volgt:

  • Zet in de eerste cel het eerste getal, bijvoorbeeld ‘7’.
  • In de cel daaronder zet u ‘14’.
  • Selecteer vervolgens beide cellen en houdt de cursor boven het zwarte vierkantje rechts onderin, tot deze een zwart plusje wordt. Klik hierop en trek deze naar beneden.
  • U ziet onder de cursor, in een grijs vlak, Excel meetellen met elke cel die u naar beneden selecteert.
  • Wanneer u bij het einde van de reeks gekomen bent, laat u de muisknop los. Excel heeft de reeks voortgezet met 21, 28, 35, 42 (in dit geval de tafel van 7).

Reeksen in Excel: datums, adressen, et cetera

Er zijn verschillende reeksen met sprongen denkbaar. Bijvoorbeeld datums met een week ertussen. Daarvoor typt u de eerste twee data, bijvoorbeeld ‘7-4-2019’ en ‘14-4-2019’ en volgt u de stappen hierboven. Of denk aan de oneven kant van een straat in een adressenlijst. Typ hiervoor in de eerste twee cellen de eerste adressen, bijvoorbeeld ‘Rendementlaan 1’ en ‘Rendementlaan 3’. Volg de stappen zoals hierboven beschreven en Excel (tool) vult de reeks voor u aan. Ook met tijd is dit mogelijk. Typ bijvoorbeeld in de eerste cel ‘08:10’, in de volgende ‘08:20’, en volg de stappen hierboven. U krijgt dan een reeks met telkens tien minuten ertussen.