Aan de slag met sanitaire voorzieningen op het werk

Het is een onderwerp waar niet makkelijk over wordt gepraat: de sanitaire voorzieningen op de werkplek. Toch heeft de werkgever hierover nogal wat keuzes te maken. De eerste is of uw organisatie de aankleding en het onderhoud van de toiletruimte in eigen hand wil houden of dit liever aan een gespecialiseerd bedrijf overlaat.

2 september 2019 | Door redactie

Een werkgever moet zorgen voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden op de werkplek. Daar horen ook fatsoenlijke sanitaire voorzieningen bij. Bij de inrichting van de toiletruimte komt meer kijken dan alleen de aanschaf van een toiletrolhouder en toiletborstel. 

Handen wassen moet altijd kunnen

Het is noodzakelijk dat iedere werknemer of bezoeker na een toiletbezoek zijn handen kan wassen. Dat betekent dat er een knoop moet worden doorgehakt over de zeepdispenser. Er is keuze uit simpele handzeeppompjes, een zeepautomaat, crèmezeep of foamzeep. Ook voor het drogen van de handen zijn er diverse opties. Het ophangen van een gewone handdoek is niet wenselijk; iedereen droogt zijn handen dan aan diezelfde handdoek af en dat is niet hygiënisch. De mogelijkheden zijn:

  • een automaat met een katoenen handdoekrol;
  • een dispenser met losse handdoekjes;
  • een vouwhanddoekautomaat;
  • een warmteluchtdroger.

Voorzieningen die de hygiëne bevorderen

Naast de eerdergenoemde voorzieningen kan de werkgever in de toiletruimte nog een groot aantal hygiënebevorderende maatregelen nemen. Zo kan hij het sanitair voorzien van een doos (vochtige) tissues, zodat iedere toiletbezoeker zelf de toiletbril kan reinigen. Een wat duurder alternatief hiervoor is de seatcleaner. Dit is een doekje met een speciaal desinfecterend middel. 
Op het damestoilet is een zogenoemde hygiënebox voor maandverband en tampons eigenlijk onmisbaar. Ook bij zulke boxen is het aanbod divers, variërend van een simpel containertje dat de bezoekster met de hand moet openen tot de ‘non-touch hygiënebox’, die vanzelf opengaat zodra een hand voor de sensor wordt gehouden.

Sanitaire voorzieningen extern laten regelen 

De meeste werkgevers geven het regelen van de sanitaire voorzieningen maar al te graag uit handen aan een gespecialiseerde organisatie. Daarbij hebben ze twee opties:

  1. De werkgever schaft de benodigde voorzieningen – zoals luchtverfrissers en zeepautomaten – zelf aan en sluit een onderhoudsabonnement af voor het onderhoud en het bijvullen van de dispensers en de handdoekautomaten.
  2. De werkgever huurt de voorzieningen van het hygiënebedrijf en sluit daarnaast een onderhoudsabonnement af.