Functietitel ‘secretaresse’ nog van deze tijd?

20 maart 2014 | Door redactie

Het zal u niet verbazen, maar uw vakgebied verandert continu. Vroeger behoorden notuleren, correspondentie en agendabeheer tot de kerntaken van de secretaresse. Die taken zijn niet verdwenen, maar het takenpakket is wel behoorlijk veranderd. Het zou zelfs zomaar kunnen dat de traditionele rol van de secretaresse op den duur verdwijnt. Deze ontwikkeling roept een interessante vraag op: is de functietitel ‘secretaresse’ nog wel van deze tijd?

Sommige secretaresses houden zich voornamelijk met uitvoerende taken bezig. Maar er zijn ook voldoende voorbeelden van organisaties waar de secretaresse een breder takenpakket heeft. U zult u dan ook moeten ontwikkelen binnen uw vakgebied, wilt u uzelf niet uit de markt spelen. De vraag is of de titel ‘secretaresse’ eigenlijk nog wel van toepassing is. Niet voor niets zien veel van uw vakgenoten zich liever als ondersteuner of rechterhand van hun manager. Ook worden de titels nog wel eens inwisselbaar gebruikt. Zo kan een secretaresse zeggen dat zij inderdaad ‘de secretaresse’ van haar manager is, terwijl hij zegt dat zij zijn ‘PA’ is, terwijl de functie officieel ‘management assistente’ heet en ook zo op haar visitekaartje staat. De titel hoeft niets over de zwaarte van de functie te zeggen, of wel?

Secretaresse, managementassistente, PA of officemanager?

Office Rendement is benieuwd hoe u over deze kwestie denkt. Vindt u dat 'secretaresse' de lading van úw functie dekt? Misschien doet u als directiesecretaresse meer dan de titel 'secretaresse' doet vermoeden. Of ziet u uzelf meer als een managementondersteuner. Rechts van dit bericht vindt u een poll. Daar kunt u van u laten horen.