Geen grap: veel alarminstallaties per 1 april onbruikbaar

16 februari 2022 | Door redactie

Verschillende alarminstallaties zijn inmiddels verouderd en dat kan binnenkort voor problemen zorgen. Het heeft er allemaal mee te maken dat provider KPN afscheid neemt van het ISDN-netwerk.

Op 1 april 2022 trekt KPN de stekker definitief uit ISDN (integrated services digital network), een netwerk voor digitale telefonie. Al in 2019 zette de provider de uitfasering in gang, en in oktober van vorig jaar werd het netwerk in de praktijk al grotendeels aan de wilgen gehangen. Voor alarminstallaties ligt de deadline iets later: per 1 april 2022 wordt ISDN ook voor deze hardware afgesloten. Volgens beveiligingsbedrijf G4S zijn er in Nederland op dit moment echter nog ruim 10.000 ISDN-alarminstallaties in gebruik, voornamelijk in het mkb (en bij enkele consumenten).

Geen verbinding met meldkamer door ISDN

Dat kan vanaf 1 april voor grote problemen zorgen. De verouderde alarminstallaties zullen dan geen verbinding meer kunnen maken met de meldkamer, waardoor organisaties gevaar lopen. Ongeoorloofde toegang tot het kantoorpand of bedrijfsterrein (tool) zal dan immers niet langer worden gedetecteerd. Een snelle ontruiming bij brand of een andere calamiteit (tool) is dan ook niet meer mogelijk. De hardware zelf zal vanaf die datum een foutmelding geven. KPN verwacht niet dat er eind maart 2022 nog veel organisaties op het ISDN-netwerk zullen zitten, maar de hiervoor verantwoordelijken in organisaties moeten een (eventuele) overstap wel tijdig regelen.

Bijlagen bij dit bericht