Klassieke relatie manager secretaresse verdwijnt

23 maart 2016 | Door redactie

Een van de bedreigingen van het secretaressevak is outsourcing. Organisaties besteden secretariaatswerkzaamheden uit en huren externen in of verplaatsen de activiteiten naar buiten. Niettemin blijft er vraag naar ondersteuning. Dat biedt ook kansen.

Organisaties proberen kosten te besparen en een van de manieren om dat te doen is uitbesteden van werk dat niet tot de kernactiviteiten hoort. Managementondersteuning en secretariaatswerkzaamheden horen daarbij. Secretariaatsprocessen kunnen ook buiten de organisatie geregeld worden. Uitzendorganisatie Adecco ziet een trend naar outsourcing van ondersteunende werkzaamheden en raadt secretaresses (en managers) aan zich voor te bereiden op deze trend. De klassieke arbeidsrelatie tussen directie en secretaresse zal steeds minder voorkomen.

Kritisch naar eigen vak kijken

Een nadeel van outsourcing is dat het aantal arbeidsplaatsen terugloopt. Die trend is al langer te zien. Secretaresses moesten al inspelen op een werkomgeving waarin managers met dankzij digitale technieken en mobiele apparaten hun eigen agenda bepalen. Ook routinewerk wordt overgenomen door computers of zelfs robots of verplaatst naar administratieve functies. Dat vraagt om een kritische houding ten opzichte van het eigen vak. Tijd om echt werk te maken van een loopbaanplanning door een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) en coaching. In de whitepaper ‘De transformatie van het secretaressevak’ kunt u meer lezen.