Ook post naar het buitenland op de schop

6 juli 2010 | Door redactie

Sinds 1 juli staat er geen euroaanduiding meer op de Nederlandse postzegels, maar wordt het portret van de koningin geflankeerd door een één of een twee. Voor post die u binnen Nederland wilt verzenden tenminste. Voor buitenlandse poststukken zijn ook nieuwe zegels geïntroduceerd.

U kon vorige week al het bericht 'Postzegels hebben geen prijsje meer' lezen. Daarin stond dat u op brieven binnen Nederland afhankelijk van het gewicht voortaan een postzegel met een één of twee moet plakken. Als u brieven wilt versturen naar andere Europese landen, is daar ook een nieuwe zegel voor: een zegel met 'Europa 1' erop. Als u post wilt versturen naar een land buiten Europa, plakt u een zegel met 'wereld 1'. Deze postzegels kosten vooralsnog evenveel als voorheen: € 0,77 voor een Europa-zegel en € 0,95 voor een wereldzegel.

Priority sticker plakken

Gelukkig is er geen man overboord als u geen speciale buitenlandzegels heeft. Het is namelijk ook mogelijk om de Nederland-zegels te gebruiken, al bent u dan wel wat duurder uit. Voor post binnen Europa moet u twee keer zo veel Nederland 1 postzegels plakken als Europa 1 postzegels. Voor brieven naar elders ter wereld moet u drie maal zo veel Nederland 1 postzegels plakken als Wereld 1 postzegels. Bovendien moet u bij buitenlandse poststukken een priority-sticker op de envelop plakken. Deze kunt u gratis krijgen bij het postkantoor of bestellen via de website van TNT Post.