Papieren rietjes niet zo duurzaam als gedacht

24 augustus 2022 | Door redactie

Om het milieu minder te belasten, worden plastic rietjes steeds vaker vervangen door papieren rietjes. Ook op de werkvloer. Nu blijkt echter dat papieren rietjes niet zó milieuvriendelijk zijn als gedacht.

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn niet-natuurlijke stoffen. Zij worden gebruikt om producten waterdicht, vetvrij en vuilafstotend te maken. In verpakkingsmaterialen (artikel) van voedsel, pannen met anti-aanbaklagen, blusschuim (artikel) en cosmetica zijn PFAS te vinden. Uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen blijkt dat papieren rietjes vaak ook PFAS bevatten. Deze stoffen zijn niet 100% biologisch afbreekbaar.  

RVS minste PFAS

De onderzoekers hebben naast twintig papieren rietjes ook vijf rietjes van bamboe, vijf van plastic, vijf van RVS (roestvrij staal) en vijf glazen rietjes onderzocht op de aanwezigheid van PFAS. In bijna alle rietjes werd PFAS aangetroffen, behalve in de RVS-rietjes. Dit betekent overigens niet dat RVS-rietjes altijd vrij van PFAS zijn. Voor de onderzoekers was de aanwezigheid van PFAS geen verrassing. Papieren rietjes en rietjes van andere plantaardige materialen lijken milieuvriendelijk in vergelijking met die van plastic, maar bevatten PFAS om ze bestand te maken tegen water, vet en vuil.

Biologisch niet afbreekbaar

Een eerdere studie uit de VS liet ook al zien dat rietjes van plantaardige materialen vaak PFAS bevatten. Hierdoor zijn papieren rietjes niet 100% biologisch afbreekbaar (tool). De PFAS kunnen in het milieu belanden en kunnen - in kleine hoeveelheden - terechtkomen in voedsel of drinkwater. Eerder werd er ook om andere redenen gewaarschuwd voor papieren rietjes. Ze kunnen verstikkingsgevaar voor kinderen en mensen met een beperking opleveren. Als zij het papieren rietje te lang in de mond houden, worden bepaalde delen week en kunnen die loslaten. Het doel is om per 2024 geen plastic wegwerpartikelen meer te gebruiken die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik zoals bestek, bordjes, wattenstaafjes en rietjes.