PostNL: postzegels en frankeren weer wat duurder

5 oktober 2017 | Door redactie

De kosten voor het verzenden van briefpost stijgen volgend jaar weer een beetje. PostNL heeft de tarieven bekendgemaakt die per 1 januari 2018 zullen gelden voor postzegels en frankeren.

Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat PostNL per 1 januari 2018 zijn postzegelprijs weer iets mag verhogen. Het basistarief voor het verzenden van brieven in Nederland zal omhoog gaan naar € 0,83. Voor brieven naar het buitenland zal dit basistarief neerkomen op € 1,40. Met een frankeermachine zijn organisaties altijd nog iets goedkoper uit, hoewel ook hier de prijs licht stijgt: het tarief voor frankeren verandert naar € 0,77.

Minder briefpost door opkomst digitaal

Door de hoge vlucht van e-mail (tool) en social media als communicatiemiddelen is het aantal verzonden brieven de afgelopen jaren hard gedaald. In het jaar 2000 verstuurden Nederlanders gemiddeld nog 30 brieven en kaarten per persoon. In 2016 was dit aantal al gezakt naar 11 à 12 stuks per persoon, en die dalende lijn houdt voorlopig nog aan. Postvervoerders zijn dan ook genoodzaakt om in te spelen op deze verandering in het consumentengedrag (tools) en nieuwe verdienmodellen aan te boren, zoals het bezorgen van pakketten van webwinkels.