Secretaresse verdwijnt, maar niet voor de directie

16 november 2017 | Door redactie

De toekomst van de secretariële beroepen, het is een onderwerp dat de laatste jaren veelvuldig aan bod komt. Het blijkt nu dat het aantal secretaresses de afgelopen 10 jaar met ruim 40% is gedaald. Gelukkig is het niet over de gehele linie kommer en kwel.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de werkgelegenheid voor secretariële beroepen zich de afgelopen jaren in mineur ontwikkelt. Zo is het aantal professionals met de functietitel ‘secretaresse’ sinds 2006 met ruim 40% gedaald. In absolute cijfers komt dit neer op een daling van een kleine 90.000 medewerkers naar ongeveer 50.000. Aan ‘de bovenkant’ van de markt is juist een omgekeerde trend waarneembaar. Het aantal directiesecretaresses en personal assistants die als co-manager optreden, zit juist in de lift.

Directiesecretaresse bestand tegen digitalisering?

Eén van de oorzaken: secretariële taken worden steeds meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd; medewerkers voor agendabeheer, de administratie en de doorstroom van documenten worden hierdoor overbodig. Het complexere en dynamische agendabeheer, zoals dat bij het topmanagement gebruikelijk is, kan voorlopig nog niet uitbesteed worden aan machines. Het is slechts een voorbeeld, maar het laat wel zien dat secretaresses die zichzelf laten bijscholen en zich opwerken tot de directie een langer leven beschoren zijn binnen hun organisatie.