Secretaresses voelen zich niet gewaardeerd

20 april 2011 | Door redactie

Het is al jaren een onderwerp van discussie: de onderschatting van het beroep secretaresse. Alle moderne varianten op de functienaam ten spijt, blijft het beroep van secretaresse weinig sexy in de ogen van anderen. Hoog tijd voor een herwaardering dus, zo vinden veel secretaresses.

Het is niet nieuw, maar wordt weer eens bevestigd: secretaresses voelen zich ondergewaardeerd en vinden dat hun beroep meer aanzien verdient. Dat blijkt uit een onderzoek van Office Team (pdf) onder managementondersteuners en managers. Zowel op het werk als in de media wordt nog steeds over de secretaresse gesproken in stereotype bewoordingen. Maar de moderne secretaresse is meer dan de vaak vrouwelijke medewerker die slechts doet wat haar baas haar opdraagt. De ‘nieuwe’ secretaresse is ontwikkeld, hoger opgeleid dan vroeger en veel zelfstandiger. Zij is een volwaardige sparringpartner voor haar manager.

Secretaressevak heeft slecht imago

Of u nu secretaresse, managementassistent of PA wordt genoemd, u bent werkzaam in de managementondersteuning en dat is in de ogen van anderen een weinig aantrekkelijke tak van sport. Bijna alle deelnemers aan het onderzoek vinden dat dit een onterecht beeld is. Het imago moet dus worden opgekrikt. Toch vindt 51% van de ondervraagde managers dat het beroep wel gewaardeerd wordt. En maar liefst 96% geeft aan dat zij beter presteren dankzij de ondersteuning van hun secretaresse.

Wat vindt u, worden secretaresses echt ondergewaardeerd en moet het imago van het beroep worden opgepoetst? Geef uw mening in de poll naast dit bericht.

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Dat kan in Office Rendement 2011-04 in de artikelen ‘Van denken naar meedenken’ op pagina 9 en ‘De nieuwe secretaresse’ op pagina 24.