Toch bereikbaar als netwerk plat ligt

12 januari 2015 | Door redactie

Is er een grote storing waardoor het mobiele netwerk plat ligt, dan kunt u zomaar een of meerdere dagen onbereikbaar zijn. Niet alleen kunt u dan uw werk niet goed meer doen, het kan uw organisatie klanten kosten en dus omzet. Daarom heeft de overheid een speciale noodvoorziening gecreëerd.

Storingen in mobiele netwerken kunnen voor grote problemen zorgen. Als uw organisatie tijdelijk niet bereikbaar is, kan dat al gauw in de papieren lopen. Het is voorgekomen dat ruim een miljoen klanten een week lang niet of nauwelijks bereikbaar waren. Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) heeft daarom samen met drie telecombedrijven een speciale noodvoorziening gelanceerd. De noodvoorziening zorgt ervoor dat klanten van KPN, T-Mobile of Vodafone kunnen blijven bellen en sms’en bij grote storingen in het mobiele netwerk.

Ander netwerk kost niks extra

De speciale noodvoorziening treedt in werking als de storing naar verwachting langer gaat duren dan drie dagen en als deze ten minste 500.000 klanten in een gebied treft. Bij zo’n grote langdurige storing nemen andere providers tijdelijk de telefoongesprekken over van KPN, T-Mobile en Vodafone. Het bellen en sms’en via een ander netwerk tijdens zo’n storing, brengt geen extra kosten met zich mee. Dataverkeer wordt niet overgenomen; daarvoor zijn te grote investeringen nodig. Nederland is het eerste land dat een dergelijke noodvoorziening aanbiedt.