Banken waarschuwen voor malafide IBAN-sites

15 mei 2015 | Door redactie

Het kan voorkomen dat u voor een bankrekening nog een IBAN-nummer moet opzoeken. Daar was een handige website voor, maar nu de banken daarmee zijn gestopt, is er een wildgroei aan alternatieven ontstaan. En die zijn niet allemaal betrouwbaar.

Ook al is de invoering van IBAN voor de bankrekeningen al een tijdje realiteit, nog niet iedereen heeft deze gegevens duidelijk vermeld op facturen of website. Om gebruikers te helpen de juiste IBAN-nummers op te zoeken, hadden de gezamenlijke banken een speciale website gelanceerd. Op IBAN BIC Service kon u tot voor kort van bankrekeningen het IBAN opzoeken door een oud rekeningnummer in te voeren en dit te laten omzetten. Omdat het bijhouden van deze website te veel kosten met zich meebrengt, zijn de banken met deze dienstverlening gestopt. Daarop zijn diverse andere partijen ingesprongen en u kunt nu kiezen uit verschillende websites om IBAN-nummers te checken.

Niet alle IBAN-sites betrouwbaar

De banken waarschuwen nu voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van websites die beloven bankrekeningnummers om te zetten naar IBAN. Iedereen kan in principe een dergelijke dienst online aanbieden. Controleer dus of u met een betrouwbaar bedrijf te maken heeft. Check de adresgegevens en neem eventueel contact op. Daarnaast raden de banken aan extra zorgvuldig te zijn bij de invoer van oude bank- of gironummers waarvan u het IBAN wilt weten. Vooral bij korte rekeningnummers van 7 cijfers of minder zouden zich snel problemen voordoen. Verkeerde invoer levert ook een verkeerd IBAN op waardoor u een betaling doet aan een verkeerde partij.