Check combinatie IBAN en afzender factuur

19 oktober 2016 | Door redactie

Per 1 augustus 2014 is heel Europa overgestapt op het International Bank Account Number (IBAN). De naam-nummercontrole die de bank voor transacties uitvoerde, is door deze wijziging komen te vervallen. Uw organisatie kan deze check nu zelf uitvoeren op naamnummercontrole.nl.

Organisaties kunnen de naam-nummercontrole uitvoeren voor een binnenkomende factuur (tool) én een verstuurde factuur. Hoe gaat dit in zijn werk? Voor binnenkomende facturen kunt u alleen controleren of de afzender bij het opgegeven IBAN (tool) hoort als de verkoper zich op deze website heeft geregistreerd. Als dit het geval is, vult u zijn naam, IBAN en het kenmerk van zijn registratiecertificaat in. Het systeem toont nu automatisch aan of de opgegeven naam en het IBAN bij elkaar horen. Als uw organisatie zich op deze website registreert, kunnen klanten die een factuur ontvangen, controleren of uw naam bij het opgegeven IBAN hoort.

Eindejaarstip facturen

Als uw administratie aan het einde van het jaar goed compleet is, kunt u veel fiscale problemen voorkomen. De BTW die u aan wanbetalers (tool) in rekening bracht en afdroeg, mag u terugvragen. Met een complete administratie kunt u profiteren van BTW-aftrek (tool). Dit komt doordat u pas BTW-aftrek kunt claimen als u een factuur heeft ontvangen van uw zakelijke relaties. Vraag de ontbrekende facturen dus voor het einde van 2016 op!

Een schriftelijk stuk kan ook aan de factuurvereisten voldoen. Meer informatie hierover vindt u in het nieuwsartikel Rechtspraak: schriftelijk stuk is BTW-factuur

In het nieuwsartikel Nieuwe IBAN-Naam Check tweede kwartaal 2017 vindt u welke maatregelen Nederlandse banken nemen om fouten bij internetbankieren te voorkomen. 

Bijlagen bij dit bericht

Factureren met BTW-berekening
E-learning | VideoCollege 24 minuten