De IBAN-Naam Check zorgt voor minder foute overboekingen

25 mei 2018 | Door redactie

De IBAN-Naam Check heeft ervoor gezorgd dat er per dag 1.500 minder foute overboekingen plaatsvinden. Sinds de invoering zijn er 350 miljoen checks uitgevoerd. Volgens Rabobank zijn klanten door de check 70% minder geld kwijt aan fraude met facturen.

Als uw organisatie per ongeluk een verkeerde overboeking heeft gedaan, controleren Nederlandse banken niet of de opgegeven Nederlandse IBAN- rekeningnummers (tool) overeenkomen met de naam van de begunstigde. In het terugvorderen van het overgeboekte bedrag slaagt uw organisatie alleen als de andere partij daaraan meewerkt. Met de invoering van de IBAN-Naam Check vindt er een automatische controle plaats op de match tussen rekeningnummer en naam van de begunstigde.

IBAN-Naam Check vindt automatisch plaats

De IBAN-Naam Check vindt automatisch plaats bij internetbankieren en mobiel bankieren via de Rabobank. Organisaties hoeven deze check niet zelf te activeren bij de bank(en) waar zij rekeningen aanhouden. Als  het ingetypte IBAN (tool) niet overeenkomt met de begunstigde partij, ontvangt de gebruiker een waarschuwing. Daarmee helpt de IBAN-Naam Check verkeerde overboekingen en fraude tegen te gaan.  

IBAN-Naam Check nog steeds niet helemaal waterdicht

Overigens is de IBAN-Naam Check nog steeds niet helemaal waterdicht. Er zijn nog altijd verkeerde overboekingen, bijvoorbeeld doordat gebruikers de waarschuwing negeren of doordat ze de verkeerde persoon of organisatie selecteren uit het adresboek. Om fouten bij het betalen van facturen te voorkomen kunt u bijvoorbeeld het adressenboek van internetbankieren up-to-date houden om verouderde IBAN-nummers te onderscheppen. Verwijder ook  vervallen en heruitgegeven IBAN-bankrekeningnummers anders blijven deze nummers standaard in het adresboek van internetbankieren staan.

Andere banken volgen het voorbeeld van de IBAN-Naam Check

In september vorig jaar heeft de Rabobank als eerste in Nederland de naamcheck ingevoerd. Ook de andere Nederlandse banken zijn bezig met de IBAN-Naam Check. De Volksbank en ING voeren de check geleidelijk aan in bij de mobiele app en bij internetbankieren. ABN Amro volgt waarschijnlijk deze zomer.