Eind 2018 eindigt uitgifte 500-eurobiljet

13 mei 2016 | Door redactie

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs bekendgemaakt dat de productie en uitgifte van 500-eurobiljetten eind 2018 stopt. Het biljet is daarna nog wel een wettig betaalmiddel en behoudt zijn waarde. Ook kunt u het 500-eurobiljet blijven inwisselen bij de centrale banken van de eurozone.

Een van de redenen van de ECB om de productie en uitgifte van de 500-eurobiljetten te stoppen is de populariteit ervan in het criminele circuit. Contante betalingen zijn namelijk moeilijker traceerbaar en grote coupures zijn eenvoudiger te vervoeren of te verbergen. Circa 90% van de ruim 600 miljoen van deze biljetten is volgens Europol dan ook in handen van criminelen, van zwartspaarders tot terroristen. Een andere reden voor het stopzetten is dat in gewoon betalingsverkeer de biljetten nauwelijks gebruikt worden: in winkels en tankstations zijn ze niet inwisselbaar, al is daar door de Europese Commissie eerder wel voor gepleit. In Nederland neemt sowieso het cash betalen van facturen af en is er voorkeur voor andere betaalwijzen (tool), zoals het onlangs ingevoerde contactloze betalen

Ook nadelen aan het stopzetten

Voor andere eurolanden kan het stopzetten van de betaling meer nadelen hebben: in Duitsland bijvoorbeeld is het nog heel gebruikelijk om met 500-eurobiljetten te betalen. Daarnaast kost het stopzetten ook geld. Het drukken van hoge coupures is namelijk een winstgevende aangelegenheid: één biljet kost nog geen één euro aan maakkosten, maar de koper betaalt er wel 500 euro voor. Daarnaast moeten er briefjes van 100 en 200 euro bijgedrukt worden om het omloopverlies van de grootste coupure straks te compenseren.  

 

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten