Facturen worden steeds sneller betaald

3 maart 2020 | Door redactie

Vergeleken met drie jaar geleden worden facturen steeds sneller geïnd. Toch wordt de betalingstermijn nog steeds vaak overschreden. Dit blijkt uit recent onderzoek gebaseerd op de administratie van 350.000 Nederlandse ondernemingen.

Bekeken is hoe lang het duurt voordat facturen met een standaard betalingstermijn van 30 dagen worden voldaan. Eind 2016 duurde het gemiddeld nog ruim 33 dagen voordat werd overgegaan tot betaling. De afgelopen jaren is deze termijn fors gedaald. Het gemiddelde ligt nu op 31 dagen.

Bouw wordt snelst betaald

Er is ook gekeken naar de gemiddelde betalingstermijn per sector. Uit de cijfers blijkt dat bouwondernemingen met net iets minder dan 27 dagen het snelst zijn met het innen van facturen. Begin 2017 lag het gemiddelde binnen de bouw nog op 31 dagen. Ook in de handel wordt relatief snel betaald. Ondernemingen krijgen daar gemiddeld hun geld binnen 31,43 dagen.

Accountantskantoren moeten lang wachte

Productiebedrijven en accountantskantoren moeten gemiddeld het langst wachten op hun geld. In de productie duurt het gemiddeld 34,65 dagen voordat tot betaling wordt overgegaan. Een mogelijke verklaring is dat de gemiddelde order in deze sector wat groter is dan bij andere ondernemingen. Bij accountantskantoren duurt het dus ook langer voordat zij worden betaald voor hun diensten: gemiddeld 32,96 dagen. 
Hoewel in veel sectoren de gemiddelde betalingstermijn nog boven de standaard van 30 dagen ligt, wordt deze minder vaak overschreden dan 3 jaar eerder, aldus de Exact mkb monitor.

Betalingstermijn van 30 dagen

Sinds 1 juli 2017 geldt de Wet uiterste betaaltermijn van 60 dagen voor grote ondernemingen. Deze moet ervoor zorgen dat de facturen van mkb-ondernemingen eerder worden betaald. Voor overheidsorganisaties geldt een betalingstermijn van 30 dagen. 
Staatssecretaris Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf vorig jaar aan dat de wettelijke termijn waarop grote ondernemingen de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, te willen verlagen naar 30 dagen.