Minder contactloze betalingen met pinpas

30 april 2024 | Door redactie

Ruim zeven van de tien betalingen aan de kassa was contactloos in 2023. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank (DNB). Contactloze betalingen met een mobiele telefoon of smartwatch won in 2023 aan populariteit ten koste van het gebruiken van een pinpas.

Het aandeel contactloze betalingen aan de kassa met een mobiele telefoon of smartwatch steeg van 21% in 2022 naar 29% in 2023. Deze stijging ging ten koste van het aandeel betalingen met de pinpas. De verwachting is dat contactloos betalen met mobiel of smartwatch in de loop van 2024 de meeste gebruikte betalingsmethode aan de kassa zal zijn.

Insteken pinpas vaak vanaf € 50

Het aandeel betalingen aan de kassa waarbij een pinpas werd ingestoken daalde in 2023 met een vijfde, van 10% naar 8%. Het insteken van de pinpas hangt onder meer af van de hoogte van het bedrag. Hoe hoger het bedrag des te vaker de pas wordt ingestoken. Een mogelijke verklaring voor het relatief hoge aandeel ingestoken pinpassen bij facturen boven € 50 (18%), is dat dit in het verleden voor dergelijke bedragen verplicht was. Veel consumenten blijven dit doen uit gewoonte, hoewel het niet meer nodig is. 

Contant geld bij kleine bedragen

Een kwart van de bedragen onder € 5 werd aan de kassa met contant geld betaald (25%). Bij bedragen tussen € 50 en € 100 was dat bijna de helft minder (13%). Boven € 100 betaalde 16% met contant geld. Dit is iets vaker dan in 2022. Het gebruik van contant geld is stabiel: in 2021, 2022 en 2023 zijn twee van de tien aankopen aan de winkelkassa met contant geld betaaldMet contant geld wordt soms fraude gepleegd. Gelukkig is vals geld meestal goed te herkennen. 

Online betalingssysteem vernieuwd

Er zijn ook ontwikkelingen op het gebied van digitale betalingen. Zo is iDEAL vernieuwd. Door in het betalingssysteem een persoonlijk profiel aan te maken, wordt het makkelijker om sneller af te rekenen. Bij sommige webwinkels kunnen consumenten kiezen voor de optie ‘Snel bestellen’, waarna hun adresgegevens automatisch worden ingevuld en de betaling sneller kan worden gedaan. Vanaf 2025 zal iDEAL worden vervangen door het Europese betalingssysteem Wero.