Mobiele betalingen vooral populair in Nederland

3 januari 2023 | Door redactie

In de eurolanden wordt contant geld steeds minder vaak gebruikt, zo blijkt uit onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). In de meeste eurolanden wordt bij kassa-inkopen steeds vaker een pinpas of creditcard gebruikt. In Nederland wordt, op Finland na, het minst vaak met contant geld betaald aan de kassa. Nederland is in de eurozone ook koploper op het gebied van mobiel betalen.

Contant geld blijft voor zes op de tien personen in het eurogebied het meest gebruikte betaalmiddel aan de kassa. In 2022 werd 59% van de transacties contant afgerekend en 34% met een pas. Ten opzichte van eerdere cijfers zijn er wel fors minder kassabetalingen met contant geld. Zo werd in 2016 nog gemiddeld 79% van de kassabetalingen afgerekend met contant geld. De totale waarde van de kassabetalingen in contant geld is sindsdien ook sterk gedaald: van 54% in 2016 naar 41% in 2022.

Gemakkelijker en sneller

Het gebruik van de pas bij betalingen is over alle eurolanden sinds 2016 bijna verdubbeld. Daarvan wordt 62% contactloos afgerekend. Dat is een stijging van 21 procentpunten in vergelijking met 2019. Redenen die mensen noemen om een pas te gebruiken zijn dat het niet meer nodig is om veel contact op zak te hebben, dat het gemakkelijker en ook nog eens sneller. De eurolanden waarin het minst vaak met contant geld wordt betaald, zijn: Finland (19%), Nederland (21%) en Luxemburg (39%). Het gebruik van contant geld in Nederland was in 2022 veel lager dan in 2019 (34%).

Contant geld nog steeds belangrijk

In Nederland is de mobiele telefoon populair in vergelijking met andere landen in het eurogebied. Van alle aankopen aan de kassa in Nederland werd 10% met de mobiele telefoon afgerekend. Dit is het hoogste percentage van alle eurolanden. Hoewel er een dalende trend is in het gebruik van contant geld vindt bijna de helft van de Nederlandse consumenten (46%) het belangrijk om contant te kunnen blijven betalen. Velen hebben het gevoel meer grip te hebben op hun uitgaven bij contante betalingen. Ook is de privacy gewaarborgd en wordt een betaling gelijk verrekend.
Met contant geld wordt nog wel eens gefraudeerd. Vorig jaar ontwikkelde De Nederlandsche Bank (DNB) een app waarmee organisaties en particulieren kunnen controleren of zij valse bankbiljetten in de kas of portemonnee hebben zitten. Ook zonder app is vals geld vaak goed te herkennen. 

Bijlagen bij dit bericht