Omgang Stichting Reprorecht en Buma/Stemra

21 december 2019 | Door redactie

Als ondernemer krijgt u te maken met facturen van organisaties als Stichting Exploitatie Naburige Rechten (SENA), stichting De Thuiskopie en Stichting Reprorecht. Is bezwaar maken of een licentie aanvragen een optie?

Collectieve beheersorganisaties vertegenwoordigen de makers van bijvoorbeeld muziek en beeld. Zij eisen vergoedingen op voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk. De bekendste organisatie op dit gebied is de vereniging Buma/Stemra, die vergoedingen incasseert bij bedrijven die muziek laten horen. Reprorecht eist van bedrijven betaling voor het kopiëren van stukjes uit kranten, tijdschriften en boeken.

Licentie aanvragen Buma/Stemra omslachtig proces

De ergernis van veel ondernemers zit hem naast het feit dat ze Stichting Reprorecht en Buma/Stemra achterhaalde instanties vinden, vooral in de ondoorzichtigheid. Tegen de factuur van de Stichting Reprorecht kunt u bezwaar maken, maar u heeft wel wat beters te doen dan digitaal allerlei formulieren in te vullen over de kopieën die u maakt. Voor het afspelen van muziek geldt hetzelfde. U kunt bij Buma/Stemra een licentie aanvragen om op kantoor de radio aan te mogen zetten. Dat kan online, maar het blijft een bureaucratisch proces.

Betalen per beluisterde radiozender

Als werknemers in verschillende ruimtes naar verschillende radiozenders luisteren, moet u daar apart voor betalen. Bovendien moet u per jaar aangeven hoeveel fte er bij u werkzaam is. De licentie kost gemiddeld een paar honderd euro per jaar, maar u bent ook nog eens een halve dag kwijt aan de aanvraag daarvan. Om het nog ingewikkelder te maken bestaat er een aparte organisatie die de vergoedingen incasseert voor de uitvoerende artiest (SENA). U kunt u dus afvragen of het sop de kool wel waard is: heeft uw bv minder dan 20 werknemers, dan betaalt u bijvoorbeeld maar € 20 per jaar.