Ondanks wetgeving moet het mkb lang wachten op betaling

27 juli 2018 | Door redactie

Voor Nederlandse organisaties binnen het mkb is het dagelijkse kost: lang moeten wachten op de betaling van hun facturen en dit ondanks de strengere wet- en regelgeving die een jaar geleden is ingevoerd. De langere wachttijd blijkt uit een recente peiling in opdracht van Betaalme.nu.

De norm om binnen dertig dagen een factuur te betalen, waarvoor Betaalme.nu zich eerder sterk maakte, is sinds 1 juli 2017 wettelijk geregeld. De nieuwe regels voor de betaaltermijn (tool) in facturen zouden ervoor moeten zorgen dat de facturen (tool) van organisaties uiterlijk binnen 30 dagen worden voldaan, tenzij is aangegeven/afgesproken dat deze periode is verlengd tot 60 dagen of langer. Maar ondanks deze wettelijke maatregel is het betaalgedrag juist verslechterd.

Het mkb moet vaker herinneren aan betalingstermijn

Uit het onderzoek dat Direct Research uitvoerde onder 250 personen die werkzaam zijn in het mkb, blijkt dat de betaling gemiddeld pas na 43 dagen binnenkomt. Dat is weer twee dagen later dan uit het onderzoek van vorig jaar naar voren kwam. Ook moeten organisaties vaker naar de telefoon grijpen om te herinneren aan de betaling van facturen. Van de ondervraagden doet 30% dat, terwijl dat vorig jaar onder 15% schering en inslag was. Deze trage betaling van facturen is voor veel mkb-organisaties nadelig: hun cashflow (tool) verslechtert en dat maakt hen gevoeliger voor tegenslag. Uit het onderzoek blijkt ook dat één op de vijf mkb’ers het verzoek krijgt om later te mogen betalen. De helft daarvan gaat daarmee akkoord, ook al is dat niet gunstig voor hun liquiditeit en het werkkapitaal (tools).  

Het mkb kan zelf ook sneller factuur sturen

Aan de kant van het mkb kan ook nog wel iets verbeteren. Zo sturen crediteuren gemiddeld pas na vijf dagen de factuur na levering van hun goederen of diensten en sommigen wachten daarmee zelfs dertig dagen. Betaalme.nu is in 2015 van start gegaan als online samenwerkingsverband om te bevorderen dat grote organisaties de facturen van het mkb sneller betalen. Dankzij intensieve samenwerking die begin dit jaar met MKB-Nederland tot stand kwam, heeft Betaalme.nu nog meer mogelijkheden het mkb voor te lichten, onder andere met dit onderzoek naar betaaltermijnen (pdf).