Ook in 2018 in de factuur BTW verleggen voor telecommunicatie

20 september 2017 | Door redactie

In de factuur voor telecommunicatiediensten tussen ondernemers, is het ook in 2018 verplicht om de BTW te verleggen. Het gaat hierbij om de facturen die vanaf 1 september 2017 zijn opgesteld. Voor oudere facturen gold deze regel al per 1 juni 2017.

Voor organisaties die telecommunicatiediensten leveren aan andere ondernemers betekent de nieuwe BTW-regelgeving dat zij in de facturen voor deze diensten geen BTW in rekening brengen. Het BTW-bedrag moet de leverancier van de telecommunicatiedienst verleggen naar de zakelijke klant. Dit houdt in dat de leverancier de vergoeding waarover de BTW is verlegd,  vermeldt in zijn BTW-aangifte. De klant vermeldt de vergoeding en de BTW die naar hem is verlegd in zijn BTW-aangifte. In de factuur (tool) komt 'BTW verlegd' te staan

De juiste rubriek kiezen in de BTW-aangifte

De leverancier verlegt in de BTW-aangifte (tool) altijd BTW over het totale bedrag dat hij in rekening brengt in rubriek 1 'Prestaties binnenland' of 3 'Prestaties naar of in het buitenland' van de BTW-aangifte. Naast een vergoeding voor de werkzaamheden, kan dit totale bedrag ook bestaan uit andere vergoedingen zoals een reiskostenvergoeding (tool). De klant (de ondernemer die de telecommunicatiedienst ontvangt) vult in zijn BTW-aangifte in hoeveel BTW er is verlegd. Deze ondernemer rekent dit uit op basis van de facturen die hij van de leverancier heeft ontvangen. De uitkomst vult hij in bij rubriek 2 'Verleggingsregelingen binnenland', of bij rubriek 4 'Prestaties uit het buitenland aan u verricht'.