Ook voor grote organisaties betalingstermijn van 30 dagen

26 april 2019 | Door redactie

De regels voor de betalingstermijn van facturen zijn sinds 1 juli 2017 gewijzigd. Grote ondernemingen moeten nu altijd binnen 60 dagen facturen betalen. Voor overheidsorganisaties geldt een termijn van 30 dagen. MKB-Nederland vindt dat die laatste termijn ook moet gaan gelden voor grote ondernemingen, zodat kleinere niet langer dan 30 dagen op hun geld hoeven te wachten.

De regels voor het betalen van facturen staan in de Wet uiterste betalingstermijn mkb-facturen. Maar de herziening van de wet in juli 2017 lijkt een averechts effect te hebben: omdat nu wettelijk geregeld is dat grote ondernemingen facturen 60 dagen mogen laten liggen, doen ze er nu langer over dan voorheen om het geld over te boeken. Na een jarenlange daling van de betalingstermijn, stijgt deze nu juist naar boven de 40 dagen. Kleine ondernemingen moeten dus langer dan eerst op het geld wachten en komen daardoor in de problemen. Soms moeten ze zelfs 90 tot 120 dagen wachten eer het geld op hun rekening staat. Zo kunnen ze zelf facturen niet op tijd betalen wat een domino-effect tot gevolg heeft en is er ook minder of geen geld om investeringen te doen. Kortom: bij deze 60 dagen die als ‘norm’ gaan gelden, komen organisaties in liquiditeitsproblemen (tool). MKB-Nederland stelt in een brief (pdf) aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken dat een aanpassing van de wet het betaalgedrag kan stimuleren en late betalingen of wanbetalingen zal tegengaan. Een betalingstermijn van 30 dagen zou normatief moeten zijn.

Zelf betalingstermijn afspreken is mogelijk

De gebruikelijke betalingstermijn kan overigens per branche verschillend zijn. Organisaties kunnen zelf termijnen afspreken en vastleggen in hun algemene voorwaarden. Toch is het niet verstandig om een betalingstermijn te hanteren die (veel) korter is dan in de eigen branche gebruikelijk is. Want als een afnemer bij een concurrent langer mag wachten met betalen – en dus in feite gedurende een langere periode gratis krediet krijgt – kan dit voor hem een argument zijn om voor die concurrent te kiezen.

Meer informatie over debiteurenbeheer vindt u in de toolbox Grip houden op uw debiteuren in 7 stappen.