Standaard e-factuur in de maak

20 november 2015 | Door redactie

Op termijn wordt het eigengemaakte format van de papieren factuur en de e-factuur vervangen door een standaard digitaal format. Belangenorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW maakten onlangs bekend dat zij dit zijn overeengekomen met minister Kamp van Economische Zaken en andere overheden. Wanneer de standaard e-factuur verplicht wordt gesteld, is nog niet bekendgemaakt.

Voor alle producten die uw onderneming aan een klant heeft verkocht, stuurt u de klant een factuur (tool). In het artikel Nieuwe e-facturen: nog 6 weken overstaptijd vindt u de recentste informatie.
Zeker als er sprake is van een belaste prestatie, moet de factuur aan een aantal regels (e-learning) voldoen. U mag zelf weten of u liever elektronische of papieren facturen verstuurt. Veel bedrijven sturen nu al facturen in pdf-formaat aan hun afnemers.

De Europese Commissie maakt een richtlijn

Nederland loopt met het recent genomen besluit om een standaard digitaal format voor de e-factuur te maken vooruit op de Europese Commissie. Deze wil e-facturen in 2018 invoeren met behulp van een richtlijn. De nog te maken digitale standaard heeft zowel betrekking op het format als de factuurindeling. De standaard zal waarschijnlijk in de praktijk vormgegeven worden met behulp van systemen die informatie kunnen uitwisselen.