Toename van wanbetalingen op komst

3 mei 2022 | Door redactie

Er zullen dit jaar meer facturen te laat of niet worden betaald. Recent onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade wijst uit dat meer dan de helft van Europese exporteurs voor 2022 een toename van het wanbetalingsrisico verwacht.

Een gevolg van de Russische invasie is dat consumenten en producenten pessimistischer zijn over de economie. Zo is 56% van de exporteurs ongerust over de hoge energieprijzen. De verwachting is dat hogere grondstofprijzen, hogere financieringskosten en langdurige verstoringen van de toeleveringsketen de komende maanden de exportkosten zullen opdrijven.
Aan de ‘Allianz Trade Global Survey 2022’ (pdf) deden in totaal 3.000 exporteurs mee. Uit dit onderzoek komt naar voren dat steeds meer ondernemingen zich schrap zetten voor de klap die hun omzet dit jaar gaat krijgen. Daarnaast zijn veel ondernemingen bang voor een structurele terugval van de vraag naarmate het conflict in de Oekraïne langer duurt. Ook vrezen zij wanbetaling. 

Meer faillissementen verwacht
Ondernemingen kunnen dit keer niet rekenen op de overheidssteun die zij kregen vanwege de coronapandemie. Daarnaast moeten zij nog de gevolgen van de pandemie verwerken. De verwachting is dat voor de belangrijkste Europese exportmarkten het aantal faillissementen dit jaar met 10% zal stijgen. Er zullen vooral klappen vallen bij ongezonde ondernemingen die door de overheidssteun tijdens de coronapandemie in leven zijn gehouden. Door de hogere inkoopkosten en de toename van wanbetaling houden ondernemingen ook minder geld over voor structurele maatregelen voor de toekomst, zoals de ontwikkeling van nieuwe producten, overnames, groei, modernisering of schuldvermindering. Hoe ondernemingen de komende tijd zullen presteren, zal sterk afhangen van hun vermogen om de hogere kosten door te rekenen aan hun klanten.

Bijlagen bij dit bericht