Wees alert op de beveiliging van uw factuurverwerker

Bij het verwerken van facturen wordt met gevoelige informatie van klanten gewerkt via een website of per e-mail. Een accountant bijvoorbeeld deelt deze gegevens vaak met een partner die de factuurverwerking voor een klant voor zijn rekening neemt. Toch is de beveiliging van die gegevens niet altijd op orde, blijkt uit de resultaten van www.internet.nl.

19 juni 2018 | Door redactie

Traditioneel factureren ontwikkelt zich steeds verder naar e-factureren. Accountants hebben daarom vaker te maken met factuurverwerkingspartners. Zij zouden dan moeten weten of de partner met wie zij werken de juiste beveiligingsmaatregelen (tool) heeft genomen om de gegevens van hun klanten te beschermen.

Veiligheid verhogen, maar geen drempels opwerpen

De factuurverwerkingspartner die elektronische (tool) verzending en ontvangst van facturen in UBL-formaat mogelijk maakt, kan diverse stappen nemen om de gegevens te beveiligen. Zo zijn er een aantal grote partijen die werken via een beveiligd kanaal en e-mail vermijden. Dat kan op zich de veiligheid verhogen, maar het kan drempels opwerpen die ten koste gaan van het gebruikersgemak. Er zijn ook mogelijkheden om e-mailverbindingen beter te beveiligen.

Check veiligheid van e-mailverbinding

Op www.internet.nl staan tools die de beveiliging van diverse onderdelen kunnen scannen. Zo is te zien of de website van de partner veilig is, maar ook of de e-mailverbinding wordt geanalyseerd. Dat laatste is van belang, omdat e-mail het meest gebruikte middel is om informatie uit te wisselen. Een  accountant moet er dan vanuit kunnen gaan dat het doorsturen van facturen naar een factuurverwerkingspartner via een veilige verbinding gebeurt.

Aandacht voor nieuwe internetstandaarden op Internet.nl

Internet.nl is een initiatief van het Platform Internetstandaarden. Daarin participeren diverse partners uit de internetgemeenschap en Nederlandse overheid, waaronder het Ministerie van Economische Zaken. Zij proberen aandacht te vragen voor het feit dat de oude internetstandaarden niet voldoen aan de huidige veiligheidseisen. Doel is om mensen in beweging te zetten nieuwe, slimmere standaarden te gebruiken.