Zakelijke dienstverleners positief over toekomst

11 mei 2021 | Door redactie

Ook mkb-ondernemingen in de zakelijke dienstverlening zijn vorig jaar zwaar getroffen door de coronapandemie. Toch zien twee op de drie mkb’ers in de zakelijke dienstverlening de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Voor de MKB Barometer van softwareleverancier Teamleader gaven ruim 310 Nederlandse mkb-ondernemers de zakelijke dienstverlening hun visie op de toekomst na één jaar corona. Uit deze rondgang komt naar voren dat bijna twee derde van de mkb’ers in de zakelijke dienstverlening de toekomst voor hun onderneming positief inziet. Slechts één op de acht ondernemers is negatief. Hoewel menig kleine mkb-onderneming in de zakelijke dienstverlening zwaar is getroffen, slaagden drie op de tien van deze mkb’ers erin om in 2020 méér omzet te realiseren dan in 2019. Bij bijna een derde bleef de omzet gelijk, terwijl 37% een lagere omzet had. Bij 60% van de mkb-ondernemingen die in 2020 omzetverlies had geleden, was dit wel meer dan een kwart.

Geen invloed op betaaltermijnen 

Uit het onderzoek komen ook andere interessante bevindingen naar voren. Zo blijkt dat de crisis geen invloed heeft gehad op de betaaltermijnen van facturen. Daarnaast maakte het overgrote deel van de mkb-ondernemingen in de zakelijke dienstverlening (65%) geen gebruik van de NOW-regeling. Hoewel het sentiment binnen de sector is dat de weg naar herstel is ingezet, is meer dan de helft van de ondernemers van mening dat de sector blijvend is veranderd.

Ontwikkelen van langetermijnvisie

Een grote groep ondernemers kijkt al vooruit naar de toekomst: zo is bijna driekwart al aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een langetermijnstrategie. Als het gaat om maatregelen die mkb’ers in het komende halfjaar willen treffen, zegt ruim een kwart zich te willen concentreren op de online verkoop van producten of de ontwikkeling van websites. Ook is 17% van plan het marketingbudget te verhogen. De meeste mkb-ondernemingen zijn nog wel terughoudend met investeren. Bijna de helft is van plan om dit jaar de hand op de knip te houden.

Bijlagen bij dit bericht