Wat betekent het nieuwe BTW-identificatienummer voor mijn bv?

29 juni 2020

Ik heb begrepen dat eenmanszaken sinds 1 januari 2020 gebruikmaken van een nieuw BTW-identificatienummer. Wat betekent dit voor mijn bv?

Eenmanszaken hebben een nieuw BTW-identificatienummer ontvangen van de Belastingdienst, omdat het oude nummer het burgerservicenummer (BSN) bevatte van de eigenaar van de eenmanszaak. Dit is in strijd met de privacywet en zou ook kunnen leiden tot fraude. BTW-ondernemers moeten het nieuwe nummer sinds  1 januari 2020 gebruiken voor hun zakelijke contacten.

Hoe ziet het nieuwe BTW-nummer eruit?

Doet u zaken met een eenmanszaak? Check dan of het nieuwe BTW-nummer op de factuur staat. Het nieuwe nummer bestaat uit veertien tekens: landcode NL, negen cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van twee cijfers. De negen cijfers hebben niets meer te maken met het BSN. Het controlegetal bestaat uit twee willekeurige cijfers. Dit is een voorbeeld van het nieuwe BTW-identificatienummer: NL000099998B57.

U moet sowieso altijd het BTW-nummer op de factuur controleren. Om recht op aftrek van voorbelasting voor de BTW te claimen moet een factuur aan de factuurvereisten voldoen. Een van die vereisten is dat er een BTW-identificatienummer op de factuur is aangegeven.

Wilt u zeker zijn dat u met een BTW-ondernemer zakendoet? Controleer dan het BTW-nummer via het VAT Information Exchange System (VIES) van de Europese Commissie. Ook naam- en adresgegevens van uw zakenpartners kunt u hier checken.