Wat is het Direct processing model?

24 juli 2019

Onze afdeling verdiept zich in e-factureren. Daarbij kwam de term ‘Direct processing model’ voorbij. Wat houdt dit in?

E-factureren kan op verschillende manieren. Al deze manieren noemen we ‘modellen’. Eén daarvan is het Direct processing model, waarbij factuurgegevens worden uitgewisseld met behulp van een directe koppeling tussen u en uw relaties. Het kan dan gaan om facturen die u elektronisch verzendt en facturen die u zelf elektronisch ontvangt van leveranciers.

Direct koppelen van leveranciers

Het Direct processing model was vroeger een dure aangelegenheid omdat voor elke leverancier een aparte koppeling moest worden gemaakt. Daarom werd dit model alleen gekozen wanneer een klein aantal leveranciers verantwoordelijk waren voor het grootste deel van de facturen. Inmiddels is, mede door de komst van internet, het direct koppelen van leveranciers een stuk goedkoper. Steeds meer organisaties zijn in staat om vanuit hun eigen systemen gestructureerde berichten te verzenden.

Billing service providers

E-facturen worden geproduceerd door de bedrijfssoftware van de leverancier en verwerkt door die van de afnemer. Niet al die software kan e-facturen met andersoortige software uitwisselen. Omdat het installeren van een interface met de bedrijfssystemen die e-facturen laat inlezen niet altijd even gemakkelijk is, zijn er tal van dienstverleners op dit gebied: de zogenoemde Billing service providers.