Coronacrisis treft komend jaar ook de accountancy

De sector zakelijke dienstverlening krimpt in 2020 met 6%. De coronacrisis heeft dit jaar echter geen negatieve gevolgen gehad voor de accountancy. Er is zelfs sprake van een omzetgroei van 2%. Vanwege de coronacrisis kregen accountantskantoren dit jaar juist meer werk. Ondernemers deden een beroep op hen vanwege hun adviesrol. Dat is de conclusie van ABN AMRO.

7 september 2020 | Door redactie

De nieuwste Sectorprognose Zakelijke dienstverlening van ABN AMRO meldt dat accountantskantoren goed draaiden in 2020. Door de coronapandemie draaide menig kantoor overuren om ondernemingen onder andere te helpen bij het aanvragen van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Accountants adviseerden bij de uitvoering en de controle van deze maatregel. Zij zorgden onder andere voor het opstellen van de afrekening en de verwerking in de salarisadministratie. Vanwege de economische teruggang zal ook in 2021 in de accountancy een omzetdaling van 1% te zien zijn.

Afname van investeringen en toename van faillissementen 

Voor de samenstelpraktijk geldt dat accountantskantoren weinig last hebben gehad van minder aanvragen. Door het pakket van maatregelen van de rijksoverheid was er geen forse toename van het aantal faillissementen te zien. Vanaf het vierde kwartaal van 2020 spelen 'tweederonde-effecten' een grotere rol. De economie wordt dan getroffen door onder andere een afname van investeringen en een toenemend aantal faillissementen en die zullen weer een effect hebben op de adviespraktijk.

Groei in 2020, krimp in 2021 

Voor de accountancy wordt dit jaar een omzetgroei van 2% verwacht. Voor 2021 wordt een daling van 1% voorspeld. Dit beeld komt overeen met de vorige crisis. Ook toen werd de sector niet direct geraakt, maar hebben accountantskantoren vanaf 2010 ruim 5 jaar te kampen gehad met een bescheiden omzetkrimp, aldus de Sectorprognose Zakelijke dienstverlening van september 2020 (pdf).