Faillissementsfraude hard aangepakt!

10 december 2012 | Door redactie

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil de faillissementsprocedure vereenvoudigen en faillissementsfraude harder aanpakken. Een aanpassing van de Faillissementswet moet dit bewerkstelligen. Ook wil Opstelten de doorstart voor noodlijdende ondernemingen eenvoudiger maken om het onder ondernemersklimaat in ons land gezond te houden en de mogelijkheden voor uw onderneming te verruimen.

Deze maatregelen (pdf) maakte de minister onlangs, in samenspraak met de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Financiën, bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister kan een door de rechter opgelegd dwingend akkoord voorkomen dat individuele schuldeisers uw onderneming onnodig failliet laten gaan. De rechter-commissaris moet bestaande afname- en leveringsovereenkomsten op verzoek kunnen wijzigen of ontbinden. Ook moet het makkelijker worden om stille bewindvoering en akkoorden buiten het faillissement te realiseren.

Frauduleuze activiteiten via omwegen voorkomen

Vóór maart 2013 wordt een voorstel voor een bestuursverbod behandeld. Zo’n verbod moet voorkomen dat frauduleuze bestuurders hun activiteiten via allerlei omwegen kunnen voortzetten. Uit onderzoek moet nog blijken of de Kamer van Koophandel dit verbod kan registreren, malafide bestuurders voortaan kan weren uit het Handelsregister en nieuwe inschrijvingen kan voorkomen.