KvK-campagne om taboe op zakelijke tegenslag te doorbreken

30 november 2017 | Door redactie

De Kamer van Koophandel (KvK) start een landelijke campagne om het taboe op zakelijke tegenslag te doorbreken en de kans op een succesvolle comeback te vergroten. Aanleiding voor deze campagne zijn de uitkomsten uit het KvK-onderzoek ‘Nederlandse ondernemers over ondernemen in zwaar weer’.

Uit het onderzoek van de KvK blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse ondernemers weleens een periode van zwaar weer heeft meegemaakt. Een op de tien ondernemers kampt ondanks de economische groei nog steeds met forse zakelijke tegenslag. Bijna de helft van deze groep heeft het gevoel dat hij er alleen voor staat. Ongeveer 63% geeft aan dat dit invloed heeft op de financiële situatie en 57% ervaart stress. Een kwart van de ondernemers heeft zelfs last van negatieve vooroordelen. Zo ervaart meer dan een derde wantrouwen bij de banken. Ruim driekwart van de ondernemers die het financieel moeilijk heeft, deelt zijn zorgen met vrienden en of familie, zijn accountant of andere ondernemers. Ze kloppen zelden aan bij instanties zoals de KvK en MKB Doorgaan, die adviseren over manieren om de problemen het hoofd te bieden.

Innoveren is de oplossing

Uiteindelijk kwam bijna 64% van de ondernemers die meededen aan het onderzoek (pdf) er weer bovenop. Ze verlaagden hun kosten door bijvoorbeeld werknemers te ontslaan en vergrootten hun inkomsten door betere marketing en het brengen van nieuwe producten en diensten (soms ook) op nieuwe markten. Volgens de onderzoekers is innovatie een deel van de oplossing. Bovendien kan men dan ook nog profiteren van de fiscale innovatieregelingen (tool), zoals de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) en de Research & Development aftrek (RDA). Ongeveer 22% van de overige 36% verkeert nog steeds in zwaar weer en 14% is een nieuw bedrijf gestart.

KvK 24-uurs ‘comeback’-lijn

Een meerderheid van de ondernemers geeft in het onderzoek aan dat er in Nederland een taboe heerst op faillissement (tool), maar ook de aansprakelijkheid (tool) daarbij. De KvK vindt dat hier verandering in moet komen. Om ondernemers te stimuleren om eerder hulp te zoeken en hun zorgen uit te spreken, opende de KvK op 23 november 2017 een 24-uurs ‘comeback’-lijn. Ondernemers kunnen anoniem bellen naar 0800-1014. De KvK biedt een luisterend oor en advies over financiering, innoveren, import en export en preventie tegen fraude, maar ook over de stress die bij het zwaar weer komt kijken.