Malafide bestuurders krijgen bestuursverbod

8 april 2013 | Door redactie

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie breidt de maatregelen rondom faillissementsfraude uit met een bestuursverbod voor frauderende bestuurders, dat straks door rechters kan worden opgelegd. Hiermee moet worden voorkomen dat frauduleuze bestuurders via omwegen hun activiteiten kunnen voortzetten.

In het wetsvoorstel (pdf) is opgenomen dat curatoren in de toekomst bij de rechter kunnen verzoeken om een civiel bestuursverbod van maximaal vijf jaar bij het vermoeden van faillissementsfraude. Daarvan kan bijvoorbeeld sprake zijn als bestuurders vóór het faillissement vermogen uit de bv wegsluizen om schuldeisers te benadelen. Ook staat in het wetsvoorstel dat bestuurders die opvallend vaak te maken krijgen met faillissementen (drie faillissementen in drie jaar) een bestuursverbod kunnen krijgen. Op dit moment is voor een soortgelijk verbod nog een strafrechtelijke procedure noodzakelijk. Het bestuursverbod gaat straks gelden voor alle rechtspersonen, waaronder dus ook bv’s.

Opname in register bij bestuursverbod

Krijgt een ondernemer een bestuursverbod opgelegd, dan wordt zijn naam daarnaast in een openbaar register opgenomen. Notarissen en de Kamer van Koophandel werken dan niet meer mee aan de oprichting en inschrijving van een nieuwe onderneming waarin die persoon als bestuurder is benoemd. Overigens staat in het wetsvoorstel ook een bepaling om te voorkomen dat ondernemers met een bestuursverbod indirect via ‘stromannen’ ondernemingen besturen. U kunt zelf ook op het wetsvoorstel reageren via de internetconsultatie civiel bestuursverbod.