Meer controle op financiën woningcorporatie

28 maart 2013 | Door redactie

Er moet een nieuwe inspectiedienst komen die toezicht gaat houden op de financiën van woningcorporaties. Dat schrijft minister Blok van Wonen in een brief aan de Tweede Kamer. Door het toezicht voortaan in eigen hand te houden, wil de minister eerder kunnen ingrijpen als een woningcorporatie in de toekomst in de financiële problemen komt.

Dat er beter en strenger toezicht op de financiën van woningcorporaties moet komen las u eerder al in het bericht ‘Strenger toezicht voor woningcorporaties’ op Bestuur Rendement. Ook brancheorganisatie Aedes pleit al langer voor een onafhankelijke toezichthouder voor woningcorporaties. De minister wil de nieuwe inspectiedienst echter onderbrengen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en daarmee het toezicht in eigen hand houden. De brancheorganisatie ziet liever een volledig onafhankelijke toezichthouder die dus niet direct onder het ministerie valt.

Minister neemt aanbevelingen commissie over

Met het wetsvoorstel om een nieuwe toezichthouder aan te stellen neemt de minister de aanbevelingen over van de commissie Hoekstra, die eerder dit jaar concludeerde dat de huidige toezichthouder, het Centraal Fonds Volkshuisvesting, te laat en onvoldoende heeft gereageerd toen een grote woningcorporatie op een faillissement afstevende.