Meer faillissementen in februari dan in januari

17 maart 2023 | Door redactie

In februari zijn er ten opzichte van januari 49 meer organisaties failliet verklaard. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. Dat is een stijging van 21%. Nog steeds is het aantal uitgesproken faillissementen lager dan voor de periode van corona.

Tussen augustus 2017 en juli 2020 bleef het aantal faillissementen redelijk stabiel. Daarna nam het aantal faillissementen (tools) aanzienlijk af. Dit hangt samen met de steunmaatregelen van de overheid die de conjunctuur behoorlijk beïnvloed(d)en. In augustus 2022 werd het laagterecord bereikt. Daarna steeg het aantal weer, vier maanden achter elkaar. In januari 2023 daalde het aantal en in februari was er dus juist weer een stijging.

Vooral veel faillissementen in de handelssector

Het hoogste aantal faillissementen viel in de handelssector: namelijk 62. Dat is 29% procent meer dan in januari, maar onder deze bedrijfstak vallen dan ook de meeste ondernemingen. Bij financiële instellingen en op het gebied van specialistische dienstverlening (zoals advies en onderzoek) ging het in februari iets beter ten opzichte van januari: 23 en 19 gevallen in februari met respectievelijk 19 en 32 gevallen in januari.