Openbaar register voor frauderende bestuurders

11 april 2013 | Door redactie

Het moet bestuurders die zijn veroordeeld voor fraude moeilijker worden gemaakt om weer een organisatie te besturen en opnieuw de fout in te gaan. Er komt daarom een openbaar register waarin frauderende bestuurders worden geregistreerd. Notarissen en de Kamer van Koophandel mogen dan niet meer meewerken aan de oprichting en inschrijving van een nieuwe organisatie waarin die persoon tot bestuurder is benoemd. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie onlangs bekendgemaakt.

Met het wetsvoorstel wil de minister rechters de mogelijkheid geven om frauderende bestuurders strenger aan te pakken. Volgens het wetsvoorstel civielrechtelijk bestuursverbod kunnen ook curatoren in de toekomst bij de rechter een verzoek indienen om iemand een bestuursverbod van maximaal vijf jaar op te leggen in het geval van faillissementsfraude. Daarvan kan bijvoorbeeld sprake zijn als een bestuurder nog voordat het faillissement is uitgesproken, vermogen uit de organisatie wegsluist om schuldeisers te benadelen. Een bestuursverbod kan nu alleen worden opgelegd na een strafrechtelijke procedure.

Overheid wil kans op herhaling terugdringen

Doordat de notaris en de Kamer van Koophandel niet meer meewerken aan de oprichting van een nieuwe organisatie, hoopt de overheid de kans op herhaling terug te dringen. Uit cijfers van minister Opstelten blijkt dat in 2010 ongeveer € 700 miljoen aan schulden onbetaald bleef door frauduleuze handelingen bij faillissementen.