Verhuurderheffing moet nog aangepast worden

Nadat eerder de Tweede Kamer akkoord ging met invoering van de verhuurderheffing, is de maatregel nu ook in de Eerste Kamer besproken. Besloten is om de wet voorlopig even aan te houden om minister Blok van Wonen de kans te geven om met een uitgewerkt voorstel te komen en de regeling op een aantal punten aan te passen. Ondanks de heffing moeten woningcorporaties de mogelijkheid houden om te investeren in de bouw van nieuwe woningen.

19 december 2012 | Door redactie

Bezit uw organisatie meer dan tien huurwoningen? Dan geldt de verhuurderheffing ook voor u. Door de nieuwe maatregel bent u dus verplicht om de heffing af te dragen aan de overheid. In 2013 moet de heffing al € 50 miljoen opleveren en in 2017 moet dat bedrag zijn opgelopen tot € 2 miljard. Voordat de Eerste Kamer echter definitief met de plannen akkoord kan gaan, moet de minister het wetsvoorstel nog op een aantal onderdelen aanpassen.

Woningcorporaties vrezen grote problemen

In het bericht ‘Woningcorporaties vrezen verhuurderheffing’ op deze site kon u eerder al lezen dat de plannen niet met open armen door de woningcorporaties zijn ontvangen. De corporaties vrezen door de regeling in grote problemen te komen. Ook het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) is bang dat de plannen voor een aantal verhuurorganisaties verkeerd zullen uitpakken en mogelijk zelfs leiden tot faillissement. De toezichthouder gaat daarom binnenkort met de minister om de tafel om de plannen mogelijk op een aantal punten te wijzigen.