Versnelling van faillissementen in Nederland op komst

19 april 2023 | Door redactie

Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat het aantal faillissementen in Nederland in 2023 met 52% zal toenemen. Daarmee is Nederland koploper. Het wereldwijde gemiddelde is 21%. Het versnellen van het aantal faillissementen is onder andere het gevolg van de groeivertraging en krappere kredietvoorwaarden.

Uit de resultaten van de jaarlijkse Global Insolvency Index van kredietverzekeraar Allianz Trade kan de conclusie worden getrokken dat het aantal faillissementen wereldwijd toeneemt met een gemiddelde van 21%. In 2024 is er wereldwijd sprake van nog eens een stijging van 4%. Volgens de onderzoekers overschrijden drie op de vijf landen in 2024 het faillissementsniveau van vóór de coronapandemie. Er deden 44 landen mee aan het onderzoek.

Geen uitstel meer verleend

In Nederland moeten veel mkb-ondernemingen hun coronaschulden en achterstallige belastingen betalen. De Belastingdienst gaf recent aan dat ondernemingen die niet hebben voldaan aan de betalingsregeling bijzonder uitstel een brief kunnen verwachten van de fiscus. Voor een groot deel van deze ondernemingen zal het niet mogelijk zijn om alsnog de belastingschulden te betalen. Het gevolg is hoogstwaarschijnlijk een faillissement. Staatssecretaris Van Rij van Financiën liet onlangs nog weten aan de Tweede Kamer dat er geen uitstel meer zal worden verleend.

Ook in 2024 toename van faillissementen 

Volgens de onderzoekers is de normalisering van de faillissementen in Nederland volop gaande na de grote daling van 43% in 2021. Allianz Trade verwacht na de stijging van het aantal faillissementen van 52% dit jaar in Nederland in 2024 nog eens een toename van 8%. Concreet komt dit neer op 3.270 faillissementen in 2023 en 3.530 faillissementen in 2024. Dit ligt dicht tegen het gemiddelde aantal geregistreerde faillissementen aan van vóór de coronapandemie: 3.760 faillissementen in jaargemiddelde over de periode 2017 tot 2019. Het aantal faillissementen van ondernemingen met een omzet van meer dan € 50 miljoen ligt nu al boven het niveau van vóór de coronapandemie. De faillissementen van deze grote ondernemingen zullen ook leiden tot het einde van veel kleinere ondernemingen, zo is te lezen in Global Insolvency Index (pdf).