Wat gebeurt er met cadeaubonnen voor een failliete onderneming?

13 mei 2020

We hebben eerder cadeaubonnen gekocht om te besteden bij een onderneming die nu failliet is. Wat gebeurt er met die cadeaubonnen, kunnen die nog verzilverd worden?

Mensen die nog cadeaubonnen hebben liggen van een failliet verklaarde winkel, vallen onder de categorie schuldeisers. Schuldeisers kunnen na een faillissement niet zelfstandig  hun schulden verhalen.

Cadeaubonhouders moeten net als andere schuldeisers hun vorderingen indienen bij de curator. Dit betekent dat zij het te vorderen bedrag aan de curator moeten doorgeven, die vervolgens de gelden verdeelt.

Cadeaubonhouders gaan niet boven andere schuldeisers

Bij het verdelen van de boedel van een failliete onderneming geldt een vaste volgorde voor het betalen van schuldeisers. Consumenten met een ‘cadeaubonvordering’ komen achteraan de rij.

Soms geeft een winkel na een faillissement klanten een paar dagen de tijd om een cadeaubon alsnog te verzilveren. Dit is een uitzondering op de regel, want het plaatst consumenten in principe boven de andere schuldeisers. Dit gaat ten koste van andere schuldeisers en verstoort de vaste volgorde.Meer informatie over faillissementen vindt u in de toolbox Zo bent u voorbereid op een dreigend faillissement.