Familiebedrijf naarstig op zoek naar talent

13 september 2016 | Door redactie

De grootste zorg van familiebedrijven is het aantrekken van goede werknemers. Financiering blijkt daarentegen geen enkel probleem te zijn: de meeste familiebedrijven kunnen gewoon terecht bij de bank. Dat blijkt uit de Familiebedrijvenbarometer van de Europese organisatie voor Familiebedrijven.

Uit het onderzoek blijkt dat familiebedrijven een groot vertrouwen hebben in de toekomst, ondanks de toegenomen onzekerheid. Ruim een derde van de ondervraagden noemt de politieke onzekerheid een groot punt van zorg. Het gaat hierbij dan met name om de toekomst van de Europese Unie sinds  Brexit. De zoektocht naar geschikte werknemers is daarnaast een grote zorg voor familiebedrijven. Zo verwacht 80% van de familiebedrijven het komende jaar weliswaar te groeien, maar vormt het gebrek aan gekwalificeerde werknemers het grootste risico. Drie op de tien ondervraagde bedrijven denkt overigens dat meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt de grootste positieve impact op de groei van hun onderneming zal hebben, net als een beperking van de loonkosten.

Financiering aantrekken blijkt geen probleem

Hoewel veel ondernemingen in het mkb steeds vaker ‘nee’ te horen krijgen van de bank, kunnen familiebedrijven nog altijd zonder problemen aankloppen bij de bank. Ruim de helft van de ondervraagden gebruikt de financiering voor investeringen in innovatie. Tot slot verwacht zo’n 18% van de familiebedrijven het komende jaar de leiding over te dragen aan een nieuwe generatie. Bij 10% moet de leiding van het familiebedrijf van buiten de familie komen, een trend die al langer gaande is bij familiebedrijven.