Ongelijk speelveld overdracht familiebedrijf

4 mei 2016 | Door redactie

Dat de overdracht van een familiebedrijf lang niet altijd soepel verloopt, is inmiddels geen nieuws meer. Dat bij de overdracht belasting moet worden betaald, ook niet. Echter, in Europa lopen de belastingtarieven enorm uiteen. Zo kan het dat ondernemers in Nederland flink in de buidel moeten tasten, terwijl ze in Duitsland geen cent hoeven te betalen.

De overdracht van een familiebedrijf kan onder meer problematisch zijn omdat er geen interesse is bij de volgende generatie. Ook blijkt de oudere generatie vaak beschermingsconstructies op te tuigen, die de opvolgers vervolgens in de weg zitten. Uit onderzoek van KPMG blijkt nu ook dat de belasting die bij de overdracht van het familiebedrijf wordt geheven, per land enorm verschilt. Dit staat een gelijk speelveld in Europa in de weg.

Bedrijfsopvolgingsregeling stap goede richting

De belastingheffing kan uiteenlopen van € 0 tot € 4 miljoen als een familiebedrijf van € 10 miljoen wordt overgedragen. Ondanks de bedrijfsopvolgingsregeling in Nederland moet ook hier relatief veel belasting worden betaald bij de bedrijfsoverdracht, namelijk € 270.883. Het kan ook anders! In landen als Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden betalen ondernemers namelijk geen cent overdrachtsbelasting. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek van KPMG dat Europese overheden het over het algemeen goed voorhebben met familiebedrijven. Zo is een bedrijfsopvolgingsregeling al een flinke stap in de goede richting. Nederland beschikt hierover.