Overdracht grootste risico voor familiebedrijf

13 april 2016 | Door redactie

De overdracht van een familiebedrijf op de volgende generatie verloopt vaak niet volgens plan. Omdat de oprichter van het familiebedrijf zich met de zaken blijft bemoeien, maar ook omdat de volgende generatie geen risico’s durft te nemen, loopt de overdracht in maar liefst zeven op de tien gevallen spaak.

Dat de overdracht van een familiebedrijf een heikele kwestie is, was al langer bekend. Zo kwam onlangs uit een grootschalig onderzoek naar voren dat de nieuwe generatie het vaak niet ziet zitten om het bedrijf over te nemen van de oudere generatie. Bedrijfsopvolging is dan ook een grote bedreiging voor het voortbestaan van familiebedrijven.

Bedrijfsoverdracht ruim op tijd voorbereiden

Uit onderzoek van de Rotterdam School of Management, Rabobank en adviesbureau BDO blijkt nu dat het vertrouwen in veel gevallen ontbreekt bij een overdracht. Volgens de onderzoekers worden regelmatig beschermingsconstructies opgetuigd. Hierdoor blijft de feitelijke zeggenschap bij de oudgedienden. Dit is funest voor het ondernemerschap van de volgende generatie. De onderzoekers stellen dat veel problemen kunnen worden voorkomen als ondernemers de overdracht tijdig plannen. Zij stellen dat tien jaar van tevoren beginnen met het treffen van voorbereidingen echt niet te vroeg is.
Abonnees van BV Rendement kunnen antwoorden op deze en andere vragen met betrekking tot de overdracht van de onderneming vinden in een serie artikelen in de laatste twee nummers van 2015 en de eerste twee nummers van 2016. Heeft u nog geen abonnement, sluit dan nu een proefabonnement af.