Primeur voor familiebedrijven in Overijssel

26 juli 2017 | Door redactie

Een investeringspremie voor bedrijfsopvolgers in familiebedrijven: de provincie Overijssel heeft met de introductie van deze subsidie een primeur te pakken. Bedrijfsopvolgers komen er voortaan in aanmerking voor maximaal €20.000.

De provincie maakte de subsidieregeling, die speciaal voor familiebedrijven (tool) is bedoeld, deze week bekend en gaf als belangrijkste reden het belang van familiebedrijven voor de regio aan: van alle gevestigde bedrijven in Overijssel is 70% een familiebedrijf. Gezamenlijk zijn deze familiebedrijven goed voor een omzet van € 24 miljard en 161.000 banen. Ook zijn familiebedrijven vaak nauw betrokken bij verenigingen en activiteiten van grote maatschappelijke betekenis.

Bedrijfsopvolger familiebedrijf moet 40 jaar of jonger zijn

De provincie heeft tot eind 2019 een bedrag van € 600.000 beschikbaar gesteld. Bedrijfsopvolgers jonger dan 41 jaar die minder dan twee jaar geleden het familiebedrijf hebben overgenomen van een familielid, komen in aanmerking voor de investeringspremie. Ze moeten voor ten minste 25% eigenaar zijn van de onderneming. Voldoen zij aan de voorwaarden, dan kunnen zij maximaal € 20.000 ontvangen. Dit bedrag moet worden ingezet voor vernieuwing of verbetering van het productieproces, of voor marktintroductie van een nieuw product.

Bedrijfsopvolging familiebedrijven verloopt stroef

Mogelijk biedt de subsidieregeling ook perspectief voor familiebedrijven die moeite hebben de volgende generatie te enthousiasmeren voor opvolging. Uit onderzoek bleek eerder dat ruim 77% van de ondervraagde studenten uit ondernemende families het familiebedrijf in kwestie niet wil overnemen. In Nederland blijkt slechts 10% hierin geïnteresseerd te zijn. Daar komt bij dat de bedrijfsoverdracht voor familiebedrijven ook een groot obstakel kan zijn, omdat de vertrekkende generatie zich met de onderneming blijft bemoeien.