Wet die UBO-register invoert in maart naar Tweede Kamer

De wet die het onder familiebedrijven en goede doelen gewraakte 'UBO-register' regelt, komt waarschijnlijk in maart 2019 naar de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de planning van het ministerie van Financiën voor volgend jaar.

19 december 2018 | Door redactie

Het register moet gegevens gaan bevatten over de uiteindelijk belanghebbende (de ‘ultimate beneficial owner’ ofwel UBO) van ondernemingen, stichtingen en verenigingen. Het UBO-register is onderdeel van een Europese richtlijn tegen witwassen. Het idee is namelijk dat lieden die zich bezighouden met financiële criminaliteit zich vaak verschuilen achter een kerstboom aan bv’s. Dankzij het register zou sneller duidelijk zijn wie er achter de schermen aan de touwtjes trekt en kan witwassen beter aangepakt worden.

UBO’s vrezen voor hun privacy door register

Maar ondertussen vrezen veel UBO’s voor hun privacy, bijvoorbeeld grootaandeelhouders van familiebedrijven. Eén richtlijn om aangemerkt te worden als UBO is namelijk dat het een natuurlijk persoon is die 25% van de aandelen in een onderneming houdt (zie ook: Wanneer is iemand een UBO?) Dat straks iedereen tegen een kleine vergoeding een aantal basisgegevens mag opvragen uit het UBO-register, zit onder meer de familiebedrijven niet lekker. Maar ook uit de hoek van de goede doelen is er kritiek.
Het register wordt ondergebracht bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De invoering van het UBO-register verloopt daarom via een wijziging van de Handelsregisterwet. Volgens de openbare wetgevingskalender is de ministerraad inmiddels akkoord gegaan met de wet die het UBO-register moet invoeren. Het wetsvoorstel is nu naar de Raad van State voor advies, en volgens de planning van Financiën (pdf) komt het voorstel dus in maart naar de Tweede Kamer. Mogelijk komt er in de tussentijd ook nog een internetconsultatie over het wetsvoorstel, maar dat is nog niet toegezegd.

Uitwerking heffing op hoge bv-schuld komt in juni

Uit de planning van het ministerie blijkt dat er in maart ook een brief komt met de ‘bouwstenen’ voor het verbeteren van het Nederlandse belastingstelsel. Daarbij staan onder meer aanpassingen van box 2 van de inkomstenbelasting op de agenda.
Daarnaast komt Financiën naar verwachting in juni met een uitwerking van de extra heffing op hoge schulden bij de bv.