Kan ik pand aan zoon verhuren tegen te lage huur zonder consequenties?

22 juli 2019

Ik wil aan mijn zoon een pand gaan verhuren waarin hij dan een schoenenwinkel kan gaan beginnen tegen een (te) lage huur. Kan dit fiscaal door de beugel?

De kans is groot dat de inspecteur stelt dat hier sprake is van de zogenoemde ongebruikelijke terbeschikkingstelling. Deze regeling komt om de hoek kijken als u het pand ter beschikking stelt aan een persoon die bloed- of aanverwant in de rechte lijn is van uzelf of uw fiscale partner. Bloed- of aanverwanten in de rechte lijn zijn:

  • meerderjarige kinderen en hun fiscale partners;
  • (pleeg)ouders;
  • achter)kleinkinderen;
  • (over)grootouders.

Uw pand behoort in principe tot de rendementsgrondslag van box 3. Als u uw pand echter tegen een te lage (onzakelijke) huurprijs verhuurt aan uw zoon, is er dus sprake van een ongebruikelijke terbeschikkingstelling. Het gevolg is dat de door u genoten huuropbrengst bij u progressief belast wordt (kosten zijn dan overigens ook aftrekbaar). En ook de eventuele waardestijging van uw pand is dan belast.

Bedrag schenken aan zoon

Advies in deze is dan ook om het pand te verhuren tegen een reële huurprijs, zodat uw pand belast blijft tegen het tarief van box 3. Als alternatief kunt u bijvoorbeeld uw zoon een bedrag geven in de vorm van een schenking, waarbij u gebruikmaakt van de vrijstellingen zoals die gelden in een ouder-kindrelatie.