Het wordt eenvoudiger en aantrekkelijker voor werkgevers om aan werknemers een fiets van de zaak ter beschikking te stellen. De fiscale fietsregeling wordt daarvoor de komende tijd samen met brancheverenigingen vereenvoudigd.
De nieuwe regels voor het ter beschikking stellen van een fiets moeten ingaan per 1 januari 2020. Staatssecretaris Snel van Financiën en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat fietsen gezond is, goed voor het milieu is en de files vermindert, maar dat er toch nog te veel mensen zijn die met de auto naar hun werk gaan. Dat zou onder meer komen doordat de regels voor het ter beschikking stellen van een fiets (tool) onnodig ingewikkeld zijn.
Op dit moment moeten werknemers die een fiets van de zaak (tools) ter beschikking gesteld krijgen door hun werkgever al hun zakelijke en privékilometers bijhouden. Voor de privékilometers moet een kilometerprijs bepaald worden. Die bestaat uit onderhoudskosten, reparaties, verzekeringen en – bij een elektrische fiets – stroomverbruik. De kilometerprijs vermenigvuldigd met het aantal privékilometers moet de werkgever behandelen als belast loon voor de werknemer of onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.
Een forfaitaire bijtelling voor privégebruik van een ter beschikking gestelde fiets – zoals die ook voor het privégebruik van de auto van de zaak bestaat – zou de oplossing zijn. Werknemers krijgen dan een vast percentage van de waarde van de fiets bij hun belast loon opgeteld. De bedoeling is dat de leasefiets naast de auto van de zaak mag worden gebruikt. De combinatie van beide vervoermiddelen kan het voor mensen aantrekkelijker maken om een aantal dagen in de week in plaats van met de auto op de fiets naar het werk te gaan. Brancheverenigingen willen voor de fiets van de zaak (e-learning) graag aansluiten bij het bijtellingspercentage voor een elektrische auto van de zaak: 4%.