Fiets van de zaak zal verdwijnen

5 juli 2010 | Door redactie

De fiets van de zaak is zometeen voltooid verleden tijd. Bij de definitieve invoering van de werkkostenregeling zal de fietsregeling verdwijnen. Dat heeft demissionair minister De Jager van Financiën onlangs bekendgemaakt. Veel Tweede Kamer-leden wilden van de fiets van de zaak een gerichte vrijstelling te maken, maar dat gaat niet door.

In de huidige fietsregeling staat dat u een werknemer onbelast een fiets voor woon-werkverkeer kunt vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Eén keer in de drie jaar mag u een fiets uitdelen met een maximale waarde van € 749.
Als u ervoor kiest om vanaf 1 januari 2011 over te stappen op de werkkostenregeling, veranderen de regels voor u. Volgens deze regeling mag u maximaal 1,4% van de totale fiscale loonsom in uw onderneming onbelast vergoeden of verstrekken. Een fiets valt dan binnen deze vrije ruimte. De Jager heeft in een brief aan de Tweede Kamer (pdf) laten weten dat hij dat niet wil veranderen. Als er een gerichte vrijstelling zou komen voor de fiets, zoals die bijvoorbeeld wel bestaat voor studie- en opleidingskosten, zou het forfait volgens hem omlaag moeten naar 1,3% om budgetneutraal te blijven voor de overheid.

Werkkostenregeling niet voor vervoer

Wat is een gerichte vrijstelling? Dat is een vergoeding of verstrekking voor kostenposten die níet onder de 1,4% vallen. Op de Belastingdienst-lijst met vrijstellingen staan bijvoorbeeld cursussen en reiskosten.
U kunt werknemers volgend jaar nog steeds € 0,19 per kilometer onbelast vergoeden, ook als ze op de fiets komen. Alleen als het een fiets van de zaak is (die dus eigendom blijft van uw organisatie) mag u geen € 0,19 vergoeden. Hoe dan ook, voor de vervoerskosten is in de werkostenregeling een gerichte vrijstelling opgenomen.