Snel bijtelling voor fiets van de zaak berekenen

24 augustus 2022 | Door redactie

Voor een ter beschikking gestelde fiets aan de werknemer telt de werkgever een forfait bij het loon. Deze bijtelling bedraagt op jaarbasis 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets. Er is een handige tool om de nettokosten te berekenen.

Sinds 1 januari 2020 hoeft een werkgever geen ingewikkelde berekening meer te maken voor het privégebruik van een fiets van de zaak. Sindsdien geldt er immers een vaste bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets. Stelt een werkgever bijvoorbeeld een (elektrische) fiets ter beschikking ter waarde van € 1.200 die de werknemer ook privé gebruikt? Dan telt de werkgever jaarlijks € 84 (7% x € 1.200) bij het belaste loon van de werknemer. Dat komt neer op € 7 per maand. Er is een handige online rekentool om de nettokosten van de fiets te berekenen (tool). Als een werkgever wil weten wat de consumentenadviesprijs is van een fiets, kan hij die vinden op bijtellingfietsvandezaak.nl.

Fiets blijft eigendom van werkgever

Bij het ter beschikking stellen van een fiets krijgt de werknemer de fiets in bruikleen. De werkgever blijft dus de eigenaar van de fiets, de werknemer krijgt alleen het gebruiksrecht. Dit werkt op dezelfde manier als bij de auto van de zaak: voor het voordeel dat de werknemer heeft van het privégebruik van het voertuig, geldt een vaste bijtelling.
Gaat een werknemer uit dienst? Dan kan hij na overleg met de werkgever de fiets overnemen. Hij kan dit al afspreken voor het einde van de leasetermijn. 

Vervoer vanwege de werkgever

Omdat het bij een ter beschikking gestelde fiets gaat om zogenoemd vervoer vanwege de werkgever, kan de werknemer niet ook nog een onbelaste vergoeding krijgen voor de met die fiets gemaakte kilometers.