Actieve organisaties ontvangen meeste NOW-steun

Vooral actieve organisaties krijgen coronasteun via de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Dat is de belangrijkste conclusie uit een recente analyse onder 93.000 NOW-ontvangers.

10 mei 2021 | Door redactie

Uit de analyse van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet blijkt dat van alle NOW-ontvangers 83% gemiddeld tot zeer actief is als het bijvoorbeeld gaat om het sturen en betalen van facturen. Naarmate het aantal werknemers toeneemt vragen percentueel meer organisaties NOW aan. Vooral mkb-ondernemingen die 21 tot en met 100 werknemers in dienst hebben, ontvangen veel NOW-steun: 34%. Organisaties met meer dan 100 werknemers doen nauwelijks een beroep op de NOW.

NOW-ontvangers zijn stipte betalers 

Altares Dun & Bradstreet voorziet organisaties van een kredietrating. Organisaties met de beste rating krijgen het cijfer 1, de slechtste organisaties krijgen een 4. Uit een analyse van deze ratings blijkt dat verreweg de meeste organisaties die NOW-steun toegekend krijgen op 1 januari 2020 financieel gezond waren. Van hen had 17% zelfs de hoogste Dun & Bradstreet-rating en 50% had rating 2. Slechts 6% van alle 93.085 organisaties die financiering via de NOW ontvangen, had op 1 januari 2020 de laagste rating. Bovendien zijn de meeste NOW-ontvangers stipte betalers. Zo was 99% van de NOW-ontvangers al zeker 36 maanden niet betrokken bij een incassotraject.

Financieel gezond voor de coronacrisis 

Het beeld in de media dat vooral organisaties die niet actief zijn NOW-steun ontvangen, klopt dus niet volgens het rapport (pdf) van Altares Dun & Bradstreet. De meeste organisaties die de NOW ontvangen, waren voor de coronacrisis financieel gezond, hadden een hoge rating en hadden geen incassoproblemen. In totaal deden 137.155 organisaties een beroep op de NOW 1.0. Bij de tweede ronde van financiële steun ontvingen 63.629 organisaties de NOW 2.0. Op 6 mei ging het vijfde NOW-loket bij UWV open. Organisaties kunnen tot en met 30 juni 2021 loonsteun aanvragen voor de maanden april, mei en juni 2021.

Bijlagen bij dit bericht