Banken coulant voor ondernemers in coronatijd

Sinds de start van de coronacrisis hebben banken in Nederland inmiddels bijna 152.000 ondernemingen een helpende hand geboden. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Met het uitstel van aflossingen, het verstrekken van leningen en het bieden van meer kredietruimte is bijna € 17 miljard gemoeid.

6 juli 2020 | Door redactie

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis bijna 24.000 nieuwe zakelijke kredieten verstrekt met een totale waarde van € 14 miljard. Bijna 4.800 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C). De garantieregelingen komen uit op circa € 1,3 miljard. Tot nu toe hebben ongeveer 128.000 ondernemingen uitstel van betaling gekregen, met een totale waarde van € 3 miljard. Banken richten zich vooral op ondernemingen die voor de coronacrisis gezond waren en een toekomstperspectief hebben.

Toename nieuwe kredietaanvragen beperkt 

Het aantal nieuwe aanvragen van zakelijke financiering neemt nog maar beperkt toe. Dat komt onder andere doordat veel ondernemingen lucht hebben gekregen van hun bank door uitstel van aflossingen, uitstel van belastingen (tool) en de overheidsregelingen. Zij zijn naar alle waarschijnlijkheid minder snel geneigd om een nieuwe lening af te sluiten. De banken verwachten dat later in de coronacrisis de vraag naar krediet weer zal toenemen.

Betaalpauze voor aflossing

Banken hebben ook consumenten uit de brand geholpen tijdens de coronacrisis. Bijna 32.000 consumenten kregen een betaalpauze van één tot en met drie maanden van banken voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. Hiermee is in totaal € 76 miljoen gemoeid.

Contante betalingen aan de kassa

De omzet met pinnen is overigens weer terug op het niveau van vlak voor de coronacrisis: ruim € 2,7 miljard per week. De omzet met contante betalingen aan de kassa is naar schatting nog steeds zo’n 30% lager.