Cashflow op peil houden met externe financiering

Veel ondernemingen hebben cashflowproblemen als gevolg van de coronacrisis. Om de cashflow op peil te houden, overwegen steeds meer ondernemers een beroep te doen op externe financiering. Dat blijkt uit onderzoek van Bibby Financial Services.

3 augustus 2020 | Door redactie

Van Nederlandse mkb-ondernemingen verwacht 43% te kunnen ondernemen zonder extra krediet te hoeven zoeken. Minder dan één vijfde (17%) maakte al voor de crisis gebruik van leningen. De overige 40% denkt na over de manier waarop zij voor het eerst gebruik willen maken van externe financiering.

Beroep op overheidssteun

De meeste ondernemingen overwegen een banklening (46%). Een lening bij de bank is echter niet altijd even makkelijk af te sluiten. Daarnaast vertrouwen veel ondernemers op de steun van de rijksoverheid (39%). Ook bij de mkb’ers die door de crisis recentelijk overwogen om op zoek te gaan naar extra financiering, doet bijna de helft een beroep op overheidssteun (47%). Een private lening behoort in een kwart van de gevallen tot de opties.

Geen extra schulden

Naast een private lening is factoring een manier om snel aan werkkapitaal te komen. Bij factoring draagt een onderneming facturen over aan een factoringmaatschappij. Ondernemingen krijgen in korte tijd geld van nog onbetaalde facturen en hoeven geen extra schulden aan te gaan. Ondernemingen overbruggen alleen de betalingstermijnen (tool) van 60 tot 90 dagen van hun klanten. Zij krijgen sneller geld tot hun beschikking en kunnen hun eigen kosten en de facturen van leveranciers betalen.

Toekomst van de onderneming

De steunmaatregelen van de rijksoverheid zijn vooral gericht op kortetermijnoplossingen, zoals het betalen van de loonkosten van werknemers. Veel ondernemers zijn echter vooral op zoek naar extra liquiditeit om de toekomst van hun onderneming veilig te stellen en op langere termijn te kunnen profiteren van economische groei.